Destekleyici Terapi

DESTEKLEYİCİ PSİKOTERAPİ

Destekleyici psikoterapi, danışan ile terapist arasında başlangıçta kaygıyı azaltmaya ve danışanı cesaretlendirmeye odaklanan terapötik bir ilişki sağlamayı amaçlar. Destekleyici psikoterapi, danışanın yaşadığı zorluklarla başa çıkmasını ve danışanı ruhsal olarak güçlendirmeyi sağlamaya çalışır.

Destekleyici Terapi ile ilgili sıkça sorular sorular

Destekleyici psikoterapinin hedefleri, danışanın mutluluk ve sağlıklı yaşam için mevcut işlevselliğinden bağımsız olarak bu işlevselliği, mevcut işlevselliği sürdürme ya da farklı işlevsel alanlar kazandırma olarak özetlenebilir. Çoğu zaman danışanlar için duyguların yönetimi temel sorundur ve danışanın, zihnindeki durumlarla duygu yönetimini öğrenmesine yardımcı olunur.

 

Etkili destekleyici psikoterapinin beş temel bileşeni vardır: konuşma tarzı benimsemek, olumlu aktarımı beslemek (terapiste yansıtılan duygular), kaygıyı azaltmak, benlik saygısını artırmak ve başa çıkma mekanizmalarını güçlendirmek.

 

Destekleyici psikoterapi, ruh sağlığı zorluklarının çoğunda kullanılacak tedavi seçeneklerinden biri olmakla birlikte; diğer terapötik tekniklerin başarılı olmaması durumunda da etkili bir şekilde kullanılabilir ve aynı zamanda krize müdahale için yararlı bir yaklaşımdır.

Terapi, bir birey, aile, çift veya grup ortamında yürütülebilir. Seanslar tipik olarak haftada bir kez yaklaşık 45-50dakika arasında yapılır. Hem hastanın hem de terapistin aktif olarak psikoterapiye dahil olması gerekir. Danışan ile terapisti arasındaki güven ilişkisi, birlikte etkili bir şekilde çalışmak ve psikoterapiden yararlanmak için çok önemlidir.

Psikoterapi acil sorunlara odaklandığında kısa vadeli (birkaç seans),  veya karmaşık konulara odaklandığında uzun vadeli (aylar veya yıllar) olabilir. Tedavi hedefleri ve ne sıklıkla ve ne kadar süreyle buluşulacağı, hasta ve terapist tarafından ortaklaşa planlanır.

Psikoterapi, ruhsal hastalıklar tedavi etmek için sıklıkla ilaçla birlikte kullanılır. Bazı durumlarda ilaç tedavisi açıkça faydalı olabilir ve diğerlerinde psikoterapi en iyi seçenek olabilir. Birçok kişi için kombine ilaç tedavisi ve psikoterapi tedavisi tek başına tedaviden daha iyidir. İyi beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uyku gibi sağlıklı yaşam tarzı iyileştirmeleri, iyileşmeyi ve genel sağlığı desteklemede önemli olabilir.

Çoğu insan zaman zaman yardıma ihtiyaç duyar. Bazıları için bir terapistle konuşmak, hayatlarını iyileştirmenin yollarını anlamalarına yardımcı olur. Bazen insanlar bir doktorun veya bir sağlık kurumunun tavsiyesi üzerine tedavi ararlar. Bazen kişinin terapiye gitmeye karar vermesine neden olan örseleyici yaşam stresi veya belirli bir krizdir. Ve çoğu zaman insanlar, kendileri hakkında içgörü ve kabul kazanmak ve kişisel gelişim elde etmek için terapi alırlar. Psikoterapi, davranışlarından veya duygularından, hislerinden mutsuz olan ve değişmek isteyen herkes içindir.

Dr. Şengül Altınöz - Psikiyatrist & Psikoterapist
WhatsApp İletişim Hattı